• Nieuws

Betaal niet elke rekening die je krijgt!

07 februari 2019
Intellectuele-eigendomsrechten - IT & privacy

In onze merkenpraktijk horen wij het helaas te vaak. Het is een enorme plaag: spookfacturen. Irritant om te ontvangen, maar erger nog als je zo’n rekening hebt betaald. Wij kunnen niet genoeg waarschuwen: blijf kritisch en bij twijfel, vraag het ons.

Verdachte facturen

Veel van onze cliënten zijn gelukkig argwanend en sturen verdachte facturen aan ons door met de vraag: “Dit klopt toch niet?”. En regelmatig horen wij mensen die ons vertellen: “ik heb zo’n rekening ontvangen voor mijn merkdepot, was wel een beetje raar, want die kwam uit Tsjechië, maar ik heb ‘m gewoon betaald.” En wij weten dat het nog veel erger is, want de mensen die bedonderd zijn, weten meestal niet dat zij bedonderd zijn. En daar komt nog eens bij dat veel mensen zich schamen.

Schaamte is niet nodig. Van ZZP-er tot multinational, allerlei bedrijven tuinen erin. De fraudeurs hebben de fraude slim ingericht. ZZP-ers zijn vaak onwetend en willen geen incassobureau achter zich aan, bij grotere ondernemingen is het bedrag vaak onder bepaalde autorisatiedrempels of worden deze blind goedgekeurd.

Tips

Voorlichting aan het publiek blijft belangrijk. Vuistregel: heeft u een merkengemachtigde of advocaat die uw merkaanvragen regelt, betaal nooit een rekening van een ander dan die van uw gemachtigde en stuur bij twijfel de factuur naar uw merkengemachtigde of advocaat.

Bedrijven kunnen de ontvangen facturen gemakkelijk checken op de websites van de officiële instanties: https://www.wipo.int/madrid/en/fees/ip_position.html.

Ploum helpt

Ploum staat vooraan bij de bestrijding van deze fraude en Ploum-partner Willem Leppink, tevens lid van het dagelijks bestuur van Europese merkhoudersorganisatie MARQUES, is actief betrokken bij het pan-Europese netwerk onder leiding van het Europese bureau voor de intellectuele eigendom (EUIPO) om het deze fraudeurs zo moeilijk mogelijk te maken.

Maar het devies blijft: Oppassen en niet zo maar alles betalen wat je binnenkrijgt.

Meer informatie

Willem Leppink

M +31 6 2021 0504
E w.leppink@ploum.nl

Print dit artikel