• Nieuws

Vanaf vandaag altijd advocaat bij verhoor

01 maart 2016
Strafrecht, economisch strafrecht en milieustrafrecht

Vanaf vandaag – 1 maart – heeft iedere verdachte in een strafrechtelijk onderzoek recht op bijstand van een advocaat tijdens het verhoor.

Dat is het gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad van 22 december 2015. Op basis van een EU-richtlijn (2013/48/EU) moet het recht op bijstand van een advocaat tijdens het verhoor wettelijk geregeld zijn vanaf 27 november 2016. De Hoge Raad oordeelt nu – op basis van uitspraken van het EHRM en omdat de overheid voldoende tijd heeft gehad om de bijstand van een advocaat tijdens het verhoor te regelen – dat iedere verdachte zich tijdens een verhoor moet kunnen laten bijstaan.

Dat recht geldt niet alleen voor verhoren door de politie, maar ook bij verhoren door bijzondere opsporingsdiensten, zoals de FIOD, de Inspectie SZW, de Inspectie IL&T en de NVWA.

Er is nog wel veel discussie over wat de advocaat precies mag doen tijdens zo’n verhoor.

Wij hebben veel ervaring met bijstand tijdens verhoren; onze verzoeken om onze cliënten tijdens verhoor te mogen bijstaan, werden door de opsporingsdiensten altijd al gehonoreerd. Tijdens het verhoor laten we ons niet beperken in wat we wel of niet mogen: uw belang staat voor ons voorop.

Overigens staan wij ook regelmatig cliënten bij die als getuige door de politie of bijzondere opsporingsdiensten worden gehoord en treden wij ook geregeld op tijdens gesprekken die tijdens een bestuursrechtelijk toezicht onderzoek worden gehouden. Bij die ‘verhoren’ kon u zich altijd al laten bijstaan door een advocaat. Op dat vlak verandert er dus niets.

Meer weten? Neem contact op met Paul Verloop.