• Nieuws

Update: benchmark rate-transitie. Uitvraag toezichthouders

16 juli 2020
Banking & Finance

Eerder berichten wij al over de benchmark rate-transitie en welke onduidelijkheden en onzekerheden hiermee gepaard gaan en welke ontwikkelingen er in de tussentijd zijn geweest. Inmiddels zijn er wederom ontwikkelingen op het vlak van de transitie van inter bank offered rates (IBORs) naar risk free rates (RFRs) geweest die 1 januari 2022 moet zijn voltooid.

Zo hebben De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op 30 juni 2020 aangekondigd dat zij een halfjaarlijkse uitvraag lanceren bij instellingen met betrekking tot de transitie naar alternatieve benchmark rates. De eerste halfjaarlijkse uitvraag heeft plaatsgevonden op 1 juli 2020. De laatste halfjaarlijkse uitvraag staat gepland voor januari 2022. Met de halfjaarlijkse uitvraag hopen DNB en AFM een beter beeld te krijgen van wat de status is van de transitie bij de verschillende financiële instellingen. De uitvragen zijn enerzijds gericht op financiële instrumenten waarvan de toekomstige kasstromen afhankelijk zijn van de relevante benchmark rate en anderzijds gericht op het verloop van de transitie.

DNB en AFM benadrukken dat, hoewel 2022 nog ver weg lijkt, het van belang is dat financiële instellingen nu al overstappen op de nieuwe benchmark rates en fallback-bepalingen opnemen in nieuwe maar ook reeds bestaande overeenkomsten. DNB en AFM waarschuwen bovendien dat een ongeordende en/of onvolledige transitie voor prudentiële risico’s kan zorgen.