• Nieuws

Update: Algemene vergaderingen (AVA of ALV) tijdens de coronacrisis

04 april 2020
Notariaat - Ondernemingsrecht notariaat - Corona (COVID-19) juridische Helpdesk

Eerder schreven Stan Commissaris en Roos de Vos een artikel over het houden van algemene vergaderingen tijdens de corona crisis. Dit artikel is hier terug te lezen.

Gisteren (3 april 2020) heeft de ministerraad ingestemd met een voorstel van minister Dekker voor Rechtsbescherming en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid tot spoedwetgeving, onder meer op het gebied van algemene vergaderingen.

Volgens het Ministerie van Veiligheid en Justitie wordt het na invoering van deze spoedwetgeving mogelijk om tijdelijk via elektronische middelen te communiceren. Nu zijn fysieke vergaderingen nog verplicht. Zo moeten bijvoorbeeld (beurs)vennootschappen en verenigingen jaarlijks een algemene vergadering moeten houden. Door het coronavirus is het fysiek bijeenkomen onwenselijk.

De wet gaat regelen dat wanneer een lid of een aandeelhouder in zo’n elektronische vergadering niet optimaal heeft kunnen deelnemen, de in die vergadering genomen besluiten toch rechtsgeldig zijn. Daarnaast wordt het voor het bestuur mogelijk om de termijn voor het houden van een algemene vergadering en de termijn voor het opmaken van de jaarrekening uit te stellen. Deze spoedwetgeving zal niet alleen gelden voor beursvennootschappen en verenigingen, maar ook voor coöperaties, onderlinge waarborgmaatschappijen, besloten vennootschappen en verenigingen van eigenaars die jaarlijks een algemene vergadering moeten houden.

Het wetsvoorstel zal voor advies aan de Raad van State worden toegezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

Wilt u op de hoogte blijven van ontwikkelingen op dit gebied, geef dit dan hier door.

—–

Links naar andere artikelen over dit onderwerp:

25 maart – https://www.ploum.nl/ava-of-alv-kan-je-nog-vergaderen-tijdens-de-coronacrisis/

4 april – https://www.ploum.nl/update-algemene-vergaderingen-ava-of-alv-tijdens-de-coronacrisis/

9 april – https://www.ploum.nl/spoedwet-elektronisch-vergaderen-wetsvoorstel-tijdelijke-wet-covid-19/

10 april – https://www.ploum.nl/spoedwet-elektronisch-vergaderen-wetsvoorstel-tijdelijke-wet-covid-19-2/