• Nieuws

Start-it-up! Waar je juridisch op moet letten als je een onderneming start

28 februari 2019
Start-up

Het startup team van Ploum staat startende ondernemers graag bij bij de juridische vormgeving van de bedrijfsorganisatie. Deze maand behandelen we (de eerste) drie onderdelen waar je op moet letten wanneer je een onderneming start, namelijk: rechtsvorm, handelsnaam en intellectueel eigendom en privacy.

Rechtsvorm

Een van de eerste stappen is de keuze voor een rechtsvorm zodat u uw onderneming kunt inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Voor een eenmanszaak, vennootschap onder firma, maatschap, commanditaire vennootschap of informele vereniging hoeft u niet langs de notaris. Voor de oprichting van een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid, naamloze vennootschap met beperkte aansprakelijkheid, coöperatie, stichting en (formele) vereniging is dat wel vereist. Iedere rechtsvorm heeft bepaalde specifieke kenmerken en daarmee ook bepaalde voor- en nadelen.

Handelsnaam en intellectueel eigendom

Zodra uw onderneming is ingeschreven en actief wordt op de markt, creëert u vanzelf handelsnaamrechten. Hoe actiever u wordt, hoe meer zal de handelsnaam voor u van belang worden. Een goede bescherming van uw handelsnaam wordt dan essentieel. Dat geldt ook voor eventuele intellectuele eigendomsrechten. Denk hierbij aan auteurs- octrooi- en/of modelrechten.

Privacy                

Een laatste belangrijk onderwerp is privacy. Met de ook in de media breed uitgemeten invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in 2018, zijn strenge regels ingevoerd voor de verwerking van persoonsgegevens – iets waar vrijwel iedere onderneming mee te maken heeft. Het niet voldoen aan deze regels brengt risico’s mee, ook voor een startende onderneming. Het is daarom goed om al vanaf dag 1 uw organisatie in te richten op een wijze die voldoet aan de AVG.

Vragen?

Heeft u vragen over de inrichting van uw bedrijfsorganisatie? Neem dan contact op met het start-up team van Ploum! Onze specialisten voorzien u graag van advies.

Meer informatie

Sabin Tigu

M +31 6 2269 3321
E s.tigu@ploum.nl

Thomas Munnik

M +31 6 2248 1755
E t.munnik@ploum.nl

Print dit artikel