•  

Neem contact op

Vincent Terlouw

M +31 6 5112 0296
E v.terlouw@ploum.nl

Lidmaatschappen

  • INSOLAD (Vereniging Insolventierecht Advocaten)
Print mijn CV

Vincent Terlouw

Advocaat, partner

Vincent (1981) is gespecialiseerd op het gebied van ondernemingsrecht en faillissementsrecht. Hij adviseert en procedeert over bedrijven en bestuurders in moeilijkheden. Daarnaast staat hij beroepsbeoefenaars bij in beroepsaansprakelijkheidsprocedures.

Voor Vincent zijn geschillen en het daarover procederen zijn corebusiness, voor zijn cliënten niet. Vincent realiseert zich dat. Cliënten komen bij hem voor een oplossing, niet voor onnodige lange procedures. Vincent is pragmatisch, heeft financieel inzicht en houdt zijn cliënten uit de wind. Zijn adviezen zijn kort, puntig en to-the-point. Komt het toch tot een procedure, dan is er niets belangrijker dan de feiten juist te presenteren. Daarmee win je zaken.

Vincent wordt al jarenlang regelmatig ingeschakeld door grote verzekeraars voor het bijstaan van aansprakelijk gestelde bestuurders en commissarissen bij claims van crediteuren, de Belastingdienst, de VEB of curatoren. Hij is afgelopen jaren bij procedures en minnelijke regelingen betrokken geweest bij veel grote faillissementen, waaronder een aantal beursvennootschappen.

Daarnaast adviseert en procedeert hij op het gebied van beroepsaansprakelijkheid van advocaten en curatoren. Vincent heeft afgelopen jaren diverse advocaten en curatoren succesvol bijgestaan die aansprakelijk waren gesteld door hun voormalig cliënte of failliet.

Voorts wordt Vincent zelf regelmatig door de rechtbank aangesteld als curator.
Vincent is betrokken geweest bij ruim 100 faillissementen, waaronder Rofil Medical Nederland B.V., Hans Textiel B.V., Faveo Huishoudelijke Verzorging B.V., Lief! B.V., Talamini-Gelato B.V., Ibn Ghaldoun, Stichting RIAGG Rijnmond en Royal Imtech NV.

Tenslotte bestaat zijn praktijk uit het bijstaan van een aantal wereldwijd opererende bedrijven wanneer zij geconfronteerd worden met problemen of faillissementen van hun afnemers of leveranciers in Nederland. Op basis van bedongen pandrechten, eigendomsvoorbehoud of het recht van reclame kan met snel acteren de schade beperkt worden. De kennis en contacten opgedaan als curator in faillissementen maken dat Vincent precies weet hoe ‘de andere kant’ denkt en wat er voor zijn cliënten mogelijk is. Recente zaken waarin Vincent zijn cliënten in dit kader heeft bijgestaan betreffen o.a. de faillissementen van Mexx, V&D, Scheer & Foppen en Componenta.

Opleidingen

  • Financieel recht aan de Erasmus Universiteit (2006)
  • Grotius Academie specialisatieopleiding Insolventierecht (2013)
  • Grotius Academie specialisatieopleiding Vennootschaps- en Ondernemingsrecht (2016)

Nevenfuncties

  • Vicevoorzitter Johan de Witt-gymnasium te Dordrecht, zijnde het oudste gymnasium van Nederland (sinds 1253)

Rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten

Vincent Terlouw heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten de volgende hoofd- (en sub) rechtsgebieden geregistreerd:

  • Insolventierecht: sub rechtsgebied faillissement en surceance van betaling.

Op grond van deze registratie is Vincent Terlouw verplicht elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd hoofdrechtsgebied.