•  

Neem contact op

Stephan Sluiter

M +31 6 1093 5620
E s.sluiter@ploum.nl

Print mijn CV

Stephan Sluiter

Advocaat, partner

Specialisatie

Stephan adviseert en procedeert op het gebied van ruimtelijk bestuursrecht, milieurecht, subsidierecht, algemeen bestuursrecht en het overgangsgebied tussen publiek- en privaatrecht. Tot zijn cliënten behoren bedrijven uit de (petro)chemische- en maakindustrie, bouwbedrijven, overheden en projectontwikkelaars. Zijn speciale focusgebieden zijn de vastgoedsector, de energiesector en de afvalsector.

Ervaring

Stephan heeft Nederlands Recht gestudeerd in Nijmegen. Van 2009 tot 2015 werkte hij als advocaat bij een groot advocatenkantoor in Rotterdam. Hij was in deze periode tevens werkzaam op de vestiging in Luxemburg en hij was gedetacheerd bij een groot advocatenkantoor in Istanbul. In 2015 is hij gestart bij Ploum. In 2017 rondde Stephan de Grotius specialisatieopleiding Omgevingsrecht cum laude af. Sinds 2018 is hij partner bij Ploum.

Stephan doceert aan de Academie voor de Rechtspraktijk. Hij is daarnaast redactielid van het tijdschrift Praktijk Omgevingsrecht (PRO), hoofdredacteur van het Sdu Journaal Afvalstoffenrecht en vaste annotator van De Gemeentestem. Stephan verzorgt in-house cursussen en hij publiceert regelmatig.

Lidmaatschappen

 • Vereniging Milieu en Recht
 • Vereniging Jonge Onroerend Goed Juristen
 • Vereniging van Milieurecht Advocaten

Stephan Sluiter is a pleasure to deal with. He has a lot of expertise and is able to translate the input of the business quickly and correctly in legal documents. He is sensitive in relationships of the business with competent authorities and always looking for more permanent solutions than going to court. Furthermore, he has a good sense of humour and he is modest. – Legal 500 EMEA 2020

Publicaties

 • Het begrip ‘afvalstof’ – de stand van zaken, PRO 2018/4, juli 2018
 • ‘Effectief anticiperen en reageren op de heffing van bouwleges’, PRO 2016, 4, juni 2016
 • Sdu Commentaar Algemene wet bestuursrecht, Den Haag, Sdu 2016, co-auteur commentaar hoofdstuk 5: handhaving.
 • ‘Site Selection by Pharmaceutical Companies: Tax and Legal Regimes in The Netherlands, Luxembourg and Switzerland’, International Journal of Law and Medicine, oktober 2014
 • ‘De overgang van vergunningen bij fusies en overnames’, Vennootschap & Onderneming 9, september 2013.
 • ‘Een essay over de toekomst van de advocatuur’, Advocatenblad 14, oktober 2012. Winnende inzending van een essaywedstrijd van de Nederlandse Orde van Advocaten met als thema “de toekomst van de advocatuur”.

Annotaties

Rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten

Stephan Sluiter heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten de volgende hoofd- (en sub) rechtsgebieden geregistreerd:

 • Bestuursrecht: sub rechtsgebied bestuursprocesrecht, sub rechtsgebied Europees recht, sub rechtsgebied handhavingsrecht en sub rechtsgebied subsidierecht; en
 • Omgevingsrecht: sub rechtsgebied milieurecht, sub rechtsgebied natuurbeschermingsrecht, sub rechtsgebied ruimtelijk bestuursrecht en sub rechtsgebied waterrecht.

Op grond van deze registratie is Stephan Sluiter verplicht elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd hoofdrechtsgebied.