•  

Neem contact op

Rutger Ploum

M +31 6 2269 3315
E r.ploum@ploum.nl

Print mijn CV

Rutger Ploum

Advocaat, partner

Rutger is in 1989 afgestudeerd in Leiden, waarna hij stage heeft gelopen op de Nederlandse Ambassade in Jakarta, om handelsmissies tussen Nederland en Indonesië op te zetten. Daarna is hij begonnen als advocaat in Rotterdam. In 1995 was hij één van de zeven oprichters van Ploum.

Specialisatie

Rutger adviseert en procedeert op het gebied van het arbeidsrecht. Hij heeft zich daarbij toegelegd op individueel en collectief ontslagrecht, reorganisaties (inclusief WMCO, sociaal plan en de SER Fusie Gedragsregels), arbeidsovereenkomsten, CAO-kwesties, overeenkomsten van opdracht, aanstelling en ontslag van statutair bestuurders, disciplinaire maatregelen, zieke werknemers, medezeggenschapsrecht en pensioenrecht. Rutger wordt als oplossingsgericht, scherp en vooruitdenkend ervaren. Rutger werkt voor zowel grote (beursgenoteerde) ondernemingen als middelgrote bedrijven en stichtingen. Daarnaast is hij gespecialiseerd in het ontslag van statutair bestuurders. Rutger is tevens lid van de werkgroep Ontslagrecht VAAN, de werkgroep die het parlement adviseert over stelselherziening Ontslagrecht.

Na in 2000 de Post Academische Leergang Arbeidsrecht te hebben voltooid, heeft Rutger in 2009 de opleiding Alternative Dispute Resolution aan de Universiteit van Amsterdam afgerond. Behalve advocaat en partner is hij ook mediator en is hij als docent aan diverse instellingen, zoals de Academie voor de Rechtspraktijk, verbonden.

Founding partner Rutger Ploum is recommended for conflicts between employers and labour organisations such as trade unions or works councils – Legal 500 EMEA 2020 (Rutger Ploum listed in the elite “Leading individuals” list, The Legal 500 Europe, Middle East & Africa 2020’s guide to outstanding lawyers in Europe, Middle East & Africa)

Lidmaatschappen

  • Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Nederland (VAAN)
  • Vereniging Rotterdamse Arbeidsrecht Advocaten (VRAA)
  • Vereniging voor Arbeidsrecht
  • Vereniging Arbeidsmediators Nederland (VAN)

Rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten

Rutger Ploum heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten de volgende hoofd- (en sub) rechtsgebieden geregistreerd:

  • Arbeidsrecht

Op grond van deze registratie is Rutger Ploum verplicht elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd hoofdrechtsgebied.