•  

Petra Chao

Advocaat

Petra is werkzaam als advocaat op de sectie Trade, Customs & Logistics.

Specialisatie: douanerecht, verzekeringsrecht en handels- en transportgeschillen

Petra is gespecialiseerd in het (Europees) douanerecht, verzekeringsrecht, handels- en transportgeschillen en civiele cassatie.  Petra maakt onderdeel uit van de teams douane, handel & logistiek en civiele cassatie.

Petra geeft regelmatig samen met Jikke Biermasz (in-house) trainingen voor de FENEX (de Nederlandse Organisatie voor Expeditie en Logistiek) en is actief betrokken bij Greenlane (the Alliance of European Customs and Trade Law Firm). Verder heeft Petra in samenwerking met Jikke Biermasz een bijdrage geleverd aan het boek Dual-use export controls in international transit and transshipment dat in 2017 door WorldECR is gepubliceerd.

In december 2015 is Petra Cum Laude afgestudeerd aan de Universiteit Leiden in de richting civiel recht. Daarbij heeft zij zich gespecialiseerd in het verzekeringsrecht en haar scriptie geschreven over de uitleg van de verzekeringsovereenkomst ten behoeve van een derde. Petra heeft ook een semester gestudeerd aan de Universität Wien. Daarnaast heeft Petra tijdens haar studie praktijkervaring op gedaan bij diverse (grote) advocatenkantoren en bij de Hoge Raad onder andere als juridisch assistent. Petra heeft in 2018 een opleiding in het kader van (Europees) douanerecht bij KGH opleidingen en de beroepsopleiding bij de Orde van Advocaten afgerond.

Verstand van zaken is meer dan juridische kennis

Petra heeft onder andere door haar ervaring inhouse bij cliënten en door het geven van cursussen aan leden van de logistieke branche vereniging (FENEX) een goed gevoel waar cliënten in de praktijk tegenaan lopen en hoe zij kan bijdragen aan een praktische oplossing. Daarnaast heeft Petra ervaring met het begeleiden/managen van diverse tegelijk lopende procedures.

Voorbeelden recent werk

 • Adviseren en procederen over polisdisputen in het bijzonder over samenloop van verzekeringen
 • Procederen in bestuursrechtelijke procedures tegen de douane over Europese regelgeving ten aanzien van antidumping heffingen, douanewaarde, oorsprong, classificatie en niet fiscaal gerelateerde onderwerpen zoals CITES en nationale regelgeving over verbruiksbelasting en procederen in civiele procedures tegen de douane over het schorsen en voorkomen van (verdere) invorderingsmaatregelen voor douaneschulden en tegen civiele partijen in de logistieke keten
 • Cliënten bijstaan bij het aanvechten van fiscale strafbeschikkingen wegens het doen van onjuiste aangiften
 • Onderdeel van de civiele cassatie praktijk van Ploum (procedures bij de Hoge Raad)

Opleidingen

 • Beroepsopleiding van de orde van advocaten in 2018
 • Customs Consultant van KGH Opleidingen 2018
 • Master civiel recht aan de Universiteit Leiden (Cum Laude) in 2015
 • Bachelor Nederlands recht aan de Universiteit Leiden in 2013

Lidmaadschappen

Publicaties

 • Advocatenblad 2019/6, Kroniek Aansprakelijkheidsrecht, in samenwerking met C. Janssens en M. Louws.
 • Advocatenblad 2018/6, Kroniek Aansprakelijkheidsrecht, in collaboration with C. Janssens en V. Hofman.
 • WorldECR, Dual-use Export Controls in international transit and transhipment, chapter on the Netherlands in collaboration with J. Biermasz, 2017.
 • JutD 27 April 2017, no. 9, De nieuwe luchtverkeersdeelnemer: de drone.
 • JutD 9 September 2016, no. 16, De rol van de instantie die verantwoordelijk is voor de handhaving van Verordening nr. 261/2004.