•  

Matthijs Bolkenstein

Advocaat, partner

Matthijs is werkzaam als advocaat op de sectie Banking & Finance.

Specialisatie: begeleiden van financierings- en kapitaalmarkttransacties

Matthijs is gespecialiseerd in het begeleiden van cliënten bij (inter)nationale financierings- en kapitaalmarkt transacties met een specifieke focus op vastgoed financieringen. Daarnaast heeft Matthijs ruime ervaring op het gebied van het financieel toezicht. Hij begeleidt regelmatig cliënten bij vergunningaanvragen bij de Autoriteit Financiële Markten of De Nederlandsche Bank en adviseert veelvuldig over compliance gerelateerde aspecten uit het financieel recht inclusief Wwft en sanctie advisering.

Achtergrond

Matthijs is in 2003 afgestudeerd aan de Universiteit Leiden en in 2004 als advocaat bij Eversheds Sutherland in dienst getreden en daar in 2012 tot partner banking & finance benoemd. In 2009 heeft hij aan de Grotius Academie de postacademische specialisatieopleiding Effectenrecht cum laude afgerond. Sinds 2019 is hij partner bij Ploum.

Verstand van zaken is meer dan juridische kennis

Matthijs is veelvuldig betrokken geweest bij het opzetten van onder toezicht van de AFM en/of DNB staande entiteiten, waaronder een aantal start-ups in de Fintech sector. Door deze ervaringen is hij in staat om niet enkel vanuit juridisch perspectief maar ook vanuit operationeel en commercieel perspectief te adviseren. Onderdeel van Matthijs zijn praktijk is het adviseren over en begeleiden van partijen bij de koop en verkoop van vorderingen en non performing portefeuilles. Matthijs heeft vanuit die ervaring regelmatig tijdens internationale congressen als panellid en moderator opgetreden.

Matthijs Bolkenstein recently joined Ploum, where he acts for clients on a range of transactional finance matters. He has experience advising on acquisition and corporate finance files. – Chambers 2020

Matthijs Bolkenstein is praised by clients for his “very broad knowledge” and “commercial perspective,” and is appreciated for being “responsive, motivated and always trying to find solid solutions.”

Legal500

De praktijk van Matthijs en Lucas Lustermans wordt aanbevolen door de Legal500: ”the practice is known for its sector expertise in renewable energy and real estate, with work in the latter steadily increasing in the last year. Practice heads Matthijs Bolkenstein and recently promoted partner Lucas Lustermans advised Alfanar Co on the financing of a solar plant in Egypt and handled a similar project, also in Egypt, for Scatec.”

Voorbeelden van zaken

  • Het begeleiden van een Duitse bank bij diverse (commercieel) vastgoedfinancieringen in Nederland, waarbij de betrokkenheid bestond uit het beoordelen van financieringsdocumentatie, het opstellen van zekerheidsdocumentatie en het afgeven van legal opinions.
  • Het adviseren van een Duitse manager van venture capital fondsen bij het opzetten van een Nederlandse fondsstructuur, het beoordelen en opstellen van fondsdocumentatie en adviseren over toezichtrechtelijke aspecten.
  • Het begeleiden van een US private equity firm in een financierings- en sale and lease back transaction (asset based finance).

Grotiusopleiding

  • Grotius Effectenrecht

Lidmaatschappen en nevenfuncties

Rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten

Matthijs Bolkenstein heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten de volgende hoofd- (en sub) rechtsgebieden geregistreerd:

  • Financieel recht: sub rechtsgebied bankrecht;
  • Insolventierecht: sub rechtsgebied faillissement, sub rechtsgebied surseance van betaling en sub rechtsgebied WSNP; en
  • Ondernemingsrecht: sub rechtsgebied bestuurdersaansprakelijkheidsrecht en sub rechtsgebied vennootschappen.

Op grond van deze registratie is Matthijs Bolkenstein verplicht elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd hoofdrechtsgebied.