• Nieuws

Ploum in het RGD magazine over de meldplicht datalekken in de zorg

23 februari 2016
IT & privacy - Zorg

Meldplicht datalekken: voorkomen is beter dan melden

Zorgaanbieders opgelet! Op 1 januari 2016 is de Wet meldplicht datalekken in werking getreden. Deze meldplicht heeft (ook) gevolgen voor zorgaanbieders. In het artikel ‘Meldplicht datalekken: voorkomen is beter dan melden’, gepubliceerd in het RGD Magazine van februari 2016, zetten Matthijs Gardien en Dennis Zieren uiteen hoe u kunt voorkomen dat u een datalek dient te melden.

Zij gaan hierbij uitgebreid in op de wetswijziging van begin dit jaar en de gevolgen voor de zorgaanbieders. Aan de hand van voorbeelden beschrijven zij wanneer een datalek moet worden gemeld, de inhoud van de melding en welke beveiligingsmaatregelen de zorgaanbieders dienen te treffen. Gezien de verruimde boetebevoegdheid van de Autoriteit Persoonsgegevens en de aangekondigde extra toezicht op het gebruik van medische gegevens, is het zaak om maatregelen te treffen die het lekken van patiëntgegevens voorkomen. Voorkomen is immers beter dan melden.

Lees artikel 

Heeft u vragen naar aanleiding van de meldplicht of de te hanteren beveiligingsmaatregelen, neem dan contact met Team Zorg van Ploum. Onze specialisten helpen u graag!

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in het privacy-recht? Meld u dan aan voor de Privacy Nieuwsbrief.

Gerelateerde artikels

Meer informatie

Dennis Zieren

M +31 6 2269 3357
E d.zieren@ploum.nl

Print dit artikel