Reeks regeerakkoord #6: Flexwerk

08 jan '18

Reeks Regeerakkoord: flexwerk

In dit verdiepende artikel over het regeerakkoord zoomen wij in op flexwerk. Flexwerk is er in vele vormen en maten: denk aan de tijdelijke werknemer, de oproepkracht of uitzending en payrolling. Het kabinet kondigt in het regeerakkoord een aantal plannen aan voor deze flexibele schil.

Tijdelijke contracten: de ketenregeling

De grootste, en wellicht meest welkome wijziging is de aanpassing van de ketenregeling. Vóór de inwerkingtreding van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) gold dat maximaal 3 tijdelijke contracten mochten worden gesloten binnen 3 jaar, met tussenpozen niet langer dan 3 maanden. De WWZ bracht hier echter verandering in: voortaan mochten maximaal 3 tijdelijke contracten worden gesloten binnen 2 jaar, met tussenpozen niet langer dan 6 maanden. Hoewel de minister de nieuwe ketenregeling het ‘paradepaardje van de WWZ’ noemde, kwam er in de praktijk veel kritiek op de ketenregeling, die in een aantal gevallen onwerkbaar uitpakte. In plaats van dat werknemers na 2 jaar een vast contract kregen, kwamen zij juist na 2 jaar op straat te staan. De nieuwe regering is daarom van plan om de ketenregeling opnieuw aan te passen. In de toekomst mogen dan maximaal 3 tijdelijke contracten worden gesloten binnen 3 jaar, met tussenpozen niet langer dan 6 maanden. Deze verruiming van de periode waarin gecontracteerd kan worden op basis van tijdelijke arbeidsovereenkomsten, biedt meer flexibiliteit. Voor situaties waarin een afwijking van de tussenpoos van 6 maanden gerechtvaardigd is, zoals (seizoens)arbeid die maximaal 9 maanden per jaar kan worden verricht, is het mogelijk om bij cao af te wijken.

Proeftijd

Om het aanbieden van een vast contract gemakkelijker te maken, is het kabinet van plan de maximaal toegestane proeftijd te verruimen. Op dit moment gelden de volgende regels omtrent de proeftijd:
  • Contract < 6 maanden: geen proeftijd
  • Contract > 6 maanden – < 2 jaar: 1 maand proeftijd
  • Contract > 2 jaar: 2 maanden proeftijd
In de toekomst zouden de volgende regels moeten gaan gelden:
  • Contract < 6 maanden: geen proeftijd
  • Contract > 6 maanden – < 2 jaar: 1 maand proeftijd
  • Contract > 2 jaar: 3 maanden proeftijd
  • Eerste contract voor onbepaalde tijd: 5 maanden proeftijd
De ruime proeftijd van 5 maanden indien aan een werknemer gelijk een vast contract wordt aangeboden, kan inderdaad een prikkel vormen voor werkgevers om vaste contracten aan te bieden. Of de werknemer hier ook baat bij heeft, is maar de vraag, nu hij of zij dan 5 maanden in onzekerheid leeft en feitelijk geen ontslagbescherming geniet.

Payrolling

Door een uitspraak van de Hoge Raad kunnen payrollwerknemers gekwalificeerd worden als uitzendkrachten. Hierdoor kan het soepele uitzendregime, waarin onder andere afgeweken kan worden van de ketenregeling, van toepassing zijn op een payroller. Zoals de Hoge Raad ook al aangaf, is het aan de wetgever om dit probleem op te lossen en de regering lijkt dit ook van plan te zijn. In het regeerakkoord is namelijk opgenomen dat payrollwerknemers qua arbeidsvoorwaarden gelijk behandeld moeten worden met de ‘eigen’ werknemers. Het kabinet komt echter nog niet met concrete voorstellen, omdat dit samenhangt met een bredere discussie over flexibiliteit en de arbeidsmarkt.

Oproepcontracten

Als laatste kondigt het kabinet aan dat de permanente beschikbaarheid die vaak wordt geëist bij oproepcontracten moet worden beperkt als deze beschikbaarheid niet is vereist voor de werkzaamheden. In sommige situaties zou een werknemer een oproep voor werk dan ook moeten kunnen weigeren met behoud van het recht op loon.

Vervolg

Het kabinet heeft uiteenlopende plannen voor de flexibele werknemer. Het is nu afwachten op concrete wetsvoorstellen. Wij houden u uiteraard op de hoogte over al deze wijzigingen. Meer weten over de transitievergoeding of andere ontslagvergoedingen? Neem dan contact op met onze sectie Arbeidsverhoudingen & Medezeggenschap.   Meer lezen over het regeerakkoord? Bekijk dan onze eerder verschenen artikelen over het versoepelde ontslagrecht, de transitievergoeding, de zieke werknemer en de zzp’er. Download Regeerakkoord

Contact

Advocaat

Michelle Westhoeve

Expertises:  Arbeidsrecht, Privacyrecht, Medezeggenschapsrecht, Transport en Logistiek, Bedrijven in moeilijkheden,

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Klik op het plusje en schrijf je in voor updates over dit onderwerp.

Expertise(s)

Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.