• Nieuws

Gevangenisstraf voor handel in oud papier?

14 maart 2017
Strafrecht, economisch strafrecht en milieustrafrecht - Milieu

Een korte verwijzing naar een recente uitspraak op “EVOA-gebied”

Op 24 januari 2017 veroordeelde de rechtbank Zeeland-West Brabant een verdachte die – onder andere – EVOA-bepalingen had overtreden tot een deels voorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden.

De rechtbank stelde dat verdachte de belangen van bescherming van het milieu ondermijnde. Bovendien had hij concurrentievervalsend gehandeld ten opzichte van ondernemers die zich wel aan de voorschriften houden.

Gevaarlijke stoffen? Strafblad?

Wie nu denkt dat dat komt omdat de EVOA betrekking heeft op gevaarlijke stoffen, en dat het hier wel om een zeer gevaarlijk goedje zal zijn gegaan, komt bedrogen uit. Het ging om oud papier! Het was evenmin zo dat de verdachte al eerder met politie of justitie in aanraking was gekomen: hij had nog geen strafblad.

De uitspraak toont aan dat in ieder geval déze rechtbank streng straft voor milieucriminaliteit. De annotator raadde de verdediging zelf aan om in hoger beroep te gaan.

EVOA-regeling

De EVOA is een uitgebreide regeling met gecompliceerde elementen; een regelgeving die door de verdediging in deze zaak als “onduidelijk, verwarrend en vaag” werd omschreven.

Daarbij is het zo dat toezichthouders hun activiteiten steeds meer intensiveren.

Het belang van een goede rechtsbijstand lijkt daarmee een gegeven. Is de EVOA van toepassing op uw activiteiten? Laat u dan goed adviseren!

Meer informatie

Print dit artikel