• Rechtsgebieden intellectuele eigendom

Diverse rechtsgebieden voorzien in de bescherming van uw intellectuele eigendom. Ze zijn verschillend van doel en beschermingsomvang.

Merkenrecht

Uw bedrijfsnaam, een productnaam, een speciale schrijfwijze of lettertype, een slogan of logo en zelfs een kleur of een klank is een merk als het uw product of onderneming onderscheidt van anderen. Maar in de meeste gevallen heeft u niet het alleenrecht om het te gebruiken: het merk moet geregistreerd zijn in een merkenregister. Ploum kan deze merkregistratie overal ter wereld voor u verzorgen. Bovendien kunnen wij zorgen voor bewaking van de merkenregisters en optreden tegen kopieën en andere inbreuken op uw merkrecht.

Handelsnaamrecht

De naam van uw bedrijf is uw handelsnaam. Deze valt soms samen met een merk. Is het verstandig een naam te kiezen die uw activiteiten beschrijft of juist niet? En wat te doen als u ziet dat een ander bedrijf dezelfde naam gebruikt of uw handelsnaam in Google AdWords of een domeinnaam? Mag dat? Ploum kan u daarover adviseren en praktische tips geven hoe te handelen in dit soort situaties.

Modellenrecht

De vormgeving, oftewel het ‘design’ van een product, is onder meer via het modellenrecht beschermd door het model te registreren. Voor de Benelux, de Europese Unie of de hele wereld. Ploum kan dit voor u verzorgen en uiteraard ook optreden als er onverhoopt namaak op de markt verschijnt.

Auteursrecht

Op een boek, foto, tekst, wetenschappelijke publicatie, bouwwerk en ook op kunst, muziek en een product kan auteursrecht rusten. Maar een kopie is soms snel gemaakt, bijvoorbeeld met de 3D-printer. Komt u op internet of een markt namaak tegen, wanneer en hoe kunt of moet u daar dan iets tegen doen? En wanneer moet u uw creatie of product eigenlijk registreren voor auteursrechtelijke bescherming? Ploum denkt graag met u mee over de beste juridische bescherming.