• Agenda

Symposium ‘Compliance in de zorg’

23 Mei 2019

Symposium ‘Compliance in de zorg’

Voorkomen is beter dan genezen. Dat is waar compliance om draait. Maar het is makkelijker gezegd dan gedaan. Wilt u of wil uw instelling iets aan compliance doen, maar worstelt u met vragen in de uitvoering? Dan nodigen wij u van harte uit voor het symposium ‘Compliance in de zorg’ dat Ploum en het Rotterdams Gezondheidsrecht Dispuut (RGD) op donderdag 23 mei 2019 organiseren. Tijdens dit symposium zullen wij stilstaan bij met name twee praktische elementen van compliance: Hoe maak ik een goed compliance plan en hoe overtuig ik mijn bestuurders om het vereiste voorbeeldgedrag te vertonen. Daarnaast bieden wij graag ruimte voor andere (uitvoerings)vragen.

Het symposium zal plaatsvinden van 15:00 tot 17:00 uur bij Ploum, Blaak 28 te Rotterdam. Na afloop is er gelegenheid tot napraten tijdens een borrel.

Het programma is als volgt:

14:30 – 15:00 uur: Inloop en ontvangst
15:00 – 15:05 uur: Welkomstwoord
15:05 – 15:50 uur: Anniek Peelen, verbonden aan de Registeropleiding Compliance officer in de zorg en bestuurssecretaris bij zorginstelling De Zevenster, zal vertellen waarom zorginstellingen een compliance plan moeten willen maken en hoe zij dat concreet en praktisch kunnen doen. Anniek was tot voor kort bestuurssecretaris en compliance coördinator bij het Maasstad Ziekenhuis waar zij ook het compliance plan maakte.
15:50 – 16:50 uur: Vincent Terlouw en Frank Barendrecht, beiden advocaat bij Ploum, geven juridische argumenten om de directie te overtuigen aan de slag te gaan met compliance. De tone at the top is voor effectieve compliance immers cruciaal. Vincent en Frank bespreken welke (persoonlijke) aansprakelijkheidsrisico’s een bestuurder loopt als de organisatie niet compliant is en dat leidt tot onderzoeken van overheden, tot schadeclaims van derden of tot faillisement. Daarbij bespreken zij ook praktijkvoorbeelden uit de rechtspraak.
16:50 – 17:00 uur: Gelegenheid tot vragen, voor zover die niet al tijdens de presentaties zijn gesteld.
17:00 – 18:30 uur: Borrel, gelegenheid tot napraten.

Graag nodigen wij u voor dit kosteloze symposium uit. Indien de uitnodiging interessant(er) is voor uw collega, stuurt u de uitnodiging dan vooral door.

Als u niet in de zorg actief bent, maar het onderwerp wel interessant vindt, bent u evengoed van harte welkom

RGD en Ploum

Dit symposium is alweer het vierde symposium dat Ploum organiseert in samenwerking met het RGD. Het RGD is het dispuut van de master Recht van de Gezondheidszorg van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Sinds dit jaar organiseren Ploum en het RGD ook een scriptietraject, waarbij zorginstellingen met praktijkvragen in contact worden gebracht met studenten die geïnteresseerd zijn om die vragen in het kader van hun afstudeerscriptie te beantwoorden. Als u meer informatie wilt over het RGD, de master Recht van de Gezondheidszorg of het scriptietraject: tijdens het symposium zijn het bestuur en leden van het RGD aanwezig. U bent van harte uitgenodigd om kennis te maken en uw vragen te stellen.

Aanmelden

Meer informatie