• Agenda

Masterclass: ‘Reizen zonder ticket; Inklimmers in de Rotterdamse haven’ (extern)

14 November 2019

Aanmelden voor deze masterclass kan via deze link.

Datum: donderdag 14 november 2019
Tijd: 16:00 – 17:30 uur
Locatie: Deltalinqs, Waalhaven Z.z. 19, 3089 JH, Rotterdam

Vanuit de Rotterdamse haven vertrekken dagelijks vele ferry’s richting het Verenigd Koninkrijk. Deze bedrijven worden geconfronteerd met het fenomeen ‘inklimmers’: mensen die illegaal trachten met een veerboot mee te varen.

Vorig jaar zijn 1.371 mensen aangehouden die in de haven van Rotterdam in trailers, containers of laadbakken werden gevonden. In 2017 waren dat er 944.

Door de Brexit kan het aantal inklimmers mogelijk stijgen; door de langere wachttijden bij de grensovergangen wordt het makkelijker om aan boord van een vrachtwagen te klimmen. Daarnaast nemen de inklimmers steeds grotere risico’s om ongemerkt de overtocht te kunnen maken. Zie ook artikel AD.

De Ferrybedrijven vragen aandacht voor dit thema bij de overheden, niet in de laatste plaats vanwege veiligheidsrisico’s voor hun medewerkers en passagiers alsmede de aanzienlijke kosten die hier jaarlijks mee gemoeid zijn.

Tijdens deze Masterclass zal officier van justitie Mirjam Blom vertellen over haar ervaringen met mensensmokkelzaken. Hierbij ligt de focus op de Rotterdamse haven. Mirjam wordt geflankeerd door Jouko Barensen, advocaat op de sectie bestuurs- en strafrecht.

De masterclass zal interactief zijn, waarbij de vraag “hoe kunnen we elkaar helpen om de schadelijke gevolgen van mensenhandel en mensensmokkel tegen te gaan” centraal staat.

Meer informatie