• Agenda

BIMPraat On Tour bij Ploum

14 November 2019

Het Nationaal BIM Platform organiseert op 14 november weer een BIMPRaat. Deze keer gaat het over BIM en juridische zaken en vindt het plaats bij ons aan de Blaak.  Onderwerpen zijn onder meer het contractueel vastleggen van de verplichtingen als bedrijven werken met BIM. Mr. Jacob Henriquez van Ploum en Bruno Bartelds (BIM Instituut) spreken over dit onderwerp en zullen vragen beantwoorden. De sprekers houden van interactiviteit en zullen veel vragen stellen over BIM bij juridische kwesties. De antwoorden hangen sterk af van de kwaliteit van de gemaakte afspraken. Zoals altijd met juridische zaken.

Deze BIMPraat bestaat uit twee delen:

  • BIM bij het aangaan van een overeenkomst
  • BIM bij de oplevering van het werk

Omdat juridische kwestie vaak te maken hebben met project- en organisatiegebonden verwachtingen, zal een deel van deze BIMPraat aandacht besteden aan het inventariseren van die verwachtingen. En natuurlijk aan de impact van die verwachtingen op het gebruik van BIM in het proces van contractvorming.

Aanmelden
(Bij aanmelding wordt eerst gevraagd om een persoonlijk account aan te maken)

Datum: 14 november
Tijd: 14:00 – 17:30
Locatie: Ploum, Rotterdam
Kosten: € 50,-

BIM en juridische contracten

Een opdrachtgever heeft niet altijd dezelfde informatieverplichting ten aanzien van het ontwerp dat aan de aannemer wordt verstrekt. Dit is mede afhankelijk van de vraag of er een overeenkomst is gesloten waarop de Uniforme Administratieve Voorwaarden voor Geïntegreerde Contracten 2005 (“UAV-GC 2005”) of de Uniforme Administratieve Voorwaarden 2012 (“UAV 2012”) van toepassing zijn verklaard.

Op grond van de UAV-GC 2005 heeft de opdrachtgever verder alleen een verplichting om gegevens aan de opdrachtnemer te verstrekken die hij nodig heeft om zijn prestatie uit te kunnen voeren, wanneer de opdrachtnemer zelf niet over de mogelijkheid beschikt die informatie via andere kanalen te verkrijgen. Daar staat tegenover dat de opdrachtgever op grond van de UAV 2012 verplicht is om (tijdig) onder andere de benodigde tekeningen aan de opdrachtnemer beschikbaar te stellen die de aannemer in staat stellen het werk tot in onderdelen nauwkeurig uit te voeren.

Maar hoe gaat dit in zijn werk als er gewerkt wordt met een BIM Model (in combinatie met 2D documenten)? Wat zijn de verplichtingen van de opdrachtgever op het gebied van informatievertrekking bij het gebruik van een BIM model? En wat te doen wanneer het BIM Model andere informatie bevat van een verstrekte 2D tekening? Maar ook: welke eisen stelt de NEN 2574 1993 aan het ontwerp?

Deze en andere vragen zullen aan bod laten komen tijdens de BIM Praat op 14 november 2019. Specialisten op dit gebied zijn de heer Bruno Bartelds (eigenaar/oprichter van Het BIM Instituut) en Jacob Henriquez (advocaat/partner Bouwrecht bij Ploum advocaten en notarissen). Aarzel niet en meld u aan, het belooft een interessante en interactieve middag te worden!

 

Hier aanmelden

Meer informatie