• Nieuws

De ACM doet inval om te onderzoeken of het verbod op handel met voorkennis op de energiemarkt is overtreden

23 april 2019
Energierecht - Energie - Handhaving en sancties

De ACM heeft eind maart een inval gedaan bij een onderneming om te onderzoeken of die onderneming het verbod op handel met voorkennis op de energiemarkt heeft overtreden. De inval is onderdeel van het toezicht op de naleving van de in 2011 in werking getreden Europese verordening REMIT (Regulation on Wholesale Energy Market Integrity and Transparency). REMIT bevat strikte regels over het verbod op marktmanipulatie en handel met voorkennis op de groothandelsmarkt voor energie. Het doel van de verordening is het bevorderen van de concurrentie op de groothandelsmarkt voor energie, wat leidt tot eerlijke prijzen voor de consument. Meer concreet gelden op grond van REMIT voor bedrijven die actief zijn op de groothandelsmarkt de volgende verplichtingen:

  • Het rapporteren van energietransacties op de groothandelsmarkt aan ACER (het agentschap van Europese toezichthouders);
  • Een plicht om zich te registreren bij de ACM;
  • Het openbaar maken van voorkennis.

De ACM werkt op verschillende manieren aan het toezicht op de naleving van REMIT verplichtingen. Zo verzamelt de toezichthouder signalen over mogelijke overtredingen afkomstig van bijvoorbeeld beurzen en brokers. Ook krijgt de ACM signalen van ACER. Op grond van deze signalen kan de ACM een formeel onderzoek starten. De inval van de ACM is de eerste op het gebied van REMIT in Nederland, dus bedrijven die te maken hebben met deze regelgeving opgelet. Voor vragen over REMIT en toezicht door de ACM kunt u contact opnemen met ons Team Handhaving en sancties.

Het nieuwsbericht van de ACM kunt u lezen via deze link.