• Nieuws

Buitenlandse boeteverlagingen voor compliance programma’s: een voorbeeld om te volgen

14 augustus 2019
Mededinging - IT & privacy

Dit artikel is gepubliceerd in het tijdschrift Mededingingsrecht in de praktijk.

De ACM geeft bedrijven die fors investeren in een compliance programma geen lagere boete als toch een fout wordt gemaakt. Kantoorgenoot Frank Barendrecht vindt dat, dat anders moet.

Boeteverlaging bij een volwaardig compliance programma

In het tijdschrift Mededingingsrecht in de Praktijk probeert Frank de ACM (en andere toezichthouders) ervan te overtuigen om bedrijven een boeteverlaging in het vooruitzicht te stellen voor het implementeren van een volwaardig compliance programma.

Zijn belangrijkste argumenten?

  1. Een goed compliance programma is kostbaar, maar zelfs het beste compliance programma kan niet voorkomen dat mensen fouten maken. Frank vindt dat bedrijven die zich oprecht en effectief inspannen om overtredingen te voorkomen, met alle bijbehorende kosten van dien, recht hebben op een lagere straf als het onverhoopt toch een keer fout gaat. Er zijn ook voorbeelden in de rechtspraak die dat ondersteunen.
  2. Een volwaardig compliance programma helpt om overtredingen te voorkomen. Dat is uiteindelijk ook wat toezichthouders willen. Ik meen daarom dat zij bedrijven door middel van (het vooruitzicht op) een boeteverlaging moeten willen stimuleren om meer aan effectieve compliance te doen. Bij veel bedrijven is immers nog veel te winnen als het gaat om de effectiviteit van compliance.

Lees hier het hele artikel dat is gepubliceerd in het tijdschrift Mededingingsrecht in de Praktijk.