• Nieuws

Blockchain en smart contracts in de supply chain

24 februari 2020
Douane, handel en logistiek - Douane, handel en logistiek

Blockchaintechnologie heeft de potentie om een revolutie te ontketenen in de logistieke sector. De logistieke keten, oftewel supply chain, is een samenspel van meerdere schakels in de keten vanaf de winning van grondstoffen tot het moment waarop het eindproduct de consument bereikt. Fysieke grondstoffen worden stapsgewijs getransformeerd tot een eindproduct en via een uitgebreid logistieke netwerk van partijen zoals producenten, detailhandelaren, distributeurs, expediteurs, douane- en havenautoriteiten, vervoerders en leveranciers de consument aangeboden.

Groeiende complexiteit & inefficiëntie

Gezien het toenemende aantal tussenschakels in de supply chain evenals de hoeveelheid transacties die plaatsvinden, wordt het logistieke systeem vandaag de dag geplaagd door operationele inefficiënties en een gebrek aan transparantie. Logistieke processen zijn doorgaans (nog) gebaseerd op fysieke documenten, zoals certificates of origin, CMR-vrachtbrieven, bills of lading, letters of credit, handelsfacturen, enzovoorts en zijn daarom inefficiënt en kwetsbaar voor fraude. De complexiteit van het beheren van deze data of informatiestromen leidt tot hoge (transactie)kosten en onderlinge wanverhoudingen. Blockchaintechnologie belooft papierloze, naadloze, transparante, beveiligde en betrouwbare gegevensstromen te bevorderen tussen
de verschillende actoren in de gehele supply chain.

Artikel Juridisch up to Date

Voor het tijdschrift Juridisch up to Date gingen Mirjam Louws en Ferah Taptik nader in op de potentie van blockchain voor de logistieke sector.

Lees het hele artikel hier.

Meer informatie

Mirjam Louws

M +316 2863 6204
E m.louws@ploum.nl

Ferah Taptik

M +31 6 30 11 01 08
E f.taptik@ploum.nl

Print dit artikel