• Nieuws

Bezorgt u ook op Bonaire?

24 januari 2011
Intellectuele-eigendomsrechten

Op 10 oktober 2010 zijn de Nederlandse Antillen opgehouden te bestaan. Curaçao en St. Maarten zijn nu, net als Nederland en Aruba, aparte landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. De overige drie eilanden, Bonaire, St. Eustatius en Saba, zijn nu bijzondere gemeenten van Nederland. De drie eilanden staan bekend als de BES-eilanden, maar worden ook genoemd Caribisch Nederland.

Het is de bedoeling dat geleidelijk zo veel mogelijk Nederlandse wetgeving in Caribisch Nederland zal worden ingevoerd, maar op veel terreinen is er vooralsnog aparte wetgeving.

Zo is er op dit moment veel aandacht voor de merkenwetgeving op de BES-eilanden. Europese en Benelux-merken gelden niet in Caribisch Nederland. Houders van merkinschrijvingen op de (opgeheven) Nederlandse Antillen moeten voor 10 oktober 2011 een bevestigingsdepot verrichten, willen zij merkrechten op de BES-eilanden houden.

Maar ook als u nooit zaken doet op de BES-eilanden, doet u er verstandig aan toch rekening te houden met deze veranderingen. Door de staatkundige veranderingen zijn de BES-eilanden nu onderdeel van het land Nederland geworden.

Stel: U verkoopt via internet kleurentelevisies en biedt gratis bezorging aan op ieder adres in Nederland. Het gevolg zou kunnen zijn dat bijvoorbeeld een op Bonaire gevestigde consument u aan dat aanbod probeert te houden. Of u biedt als hoofdprijs in uw promotioneel kansspel een leuk weekend voor twee in Groningen aan, met gratis vervoer per limousine vanaf iedere plek in Nederland. Mogelijk komt u er dan wel onderuit met een redelijke contractsuitleg, maar als het even kan,  is het beter om die discussie te mijden.

Ook als u niet met consumenten zaken doet maar alleen met andere bedrijven kunt u toch tegen dergelijke problemen aanlopen. Het is daarom aan te raden om na te gaan in welke publicaties, standaardcontracten en algemene voorwaarden het feit dat de BES-eilanden nu deel zijn van Nederland, vervelende gevolgen kan hebben. Het is dan verstandig om bij gelegenheid in deze stukken op te nemen “Nederland (met uitzondering van Caribisch Nederland)”.

Meer informatie

Willem Leppink

M +31 6 2021 0504
E w.leppink@ploum.nl

Print dit artikel