Intra-concern detachering: CAO voor Uitzendkrachten van toepassing?

26 nov '15

Kern van de zaak

Ook intra-concern detachering kan onder de werkingssfeer van de CAO voor Uitzendkrachten vallen, zo oordeelde onlangs de Kantonrechter Arnhem. Vooral voor ondernemingen die gebruikmaken van een personeels-bv heeft deze uitspraak gevolgen. Waar moet u op letten?

CAO voor Uitzendkrachten

De CAO voor Uitzendkrachten is van toepassing op alle werkgevers die in het kader van hun beroep of bedrijf voor ten minste vijftig procent van het premieplichtig loon op jaarbasis werknemers ter beschikking hebben gesteld aan opdrachtgevers. Terbeschikkinggestelde werknemers verrichten hun arbeid onder toezicht en leiding van de opdrachtgever. Werkgevers die vallen onder een andere bedrijfstak-cao zijn in beginsel uitgesloten.

Casus

Logiflex Herwen B.V. is een personeels-bv. De werknemers zijn formeel in dienst van Logiflex Herwen B.V., maar verrichten hun werk feitelijk bij een van de twee zustervennootschappen.

Oordeel Kantonrechter Arnhem

Volgens de Kantonrechter Arnhem valt Logiflex Herwen B.V. onder de werkingssfeer van de CAO voor Uitzendkrachten. Logiflex Herwen B.V. is een personeels-bv en de twee zustervennootschappen zijn volgens de rechter de opdrachtgevers onder wiens toezicht en leiding de werknemers hun werk uitvoerden. Bij Logiflex Herwen B.V. is ook geen andere bedrijfstak-cao van toepassing.

Is een personeels-bv wel een uitzendwerkgever?

Traditionele uitzendwerkgevers vervullen een allocatiefunctie. Zij brengen de vraag naar en het aanbod van tijdelijke arbeid op de arbeidsmarkt bij elkaar. Een personeels-bv onderscheidt zich hiervan doordat zij werknemers slechts ter beschikking stelt van groepsmaatschappijen binnen hetzelfde concern. Volgens de Kantonrechter Arnhem is dit verschil voor de toepasselijkheid van de CAO voor Uitzendkrachten irrelevant. Voldoende is dat de uitzending plaatsvindt in de uitoefening van het beroep of bedrijf van de werkgever. Daarvan was in dit geval sprake, want Logiflex Herwen B.V. was volgens de rechter een ‘intermediair tussen het aanbod van tijdelijke arbeid enerzijds en de fluctuerende vraag naar (tijdelijke) arbeid anderzijds van beide zustervennootschappen’.

Gevolgen van deze uitspraak

Organisaties die gebruikmaken van een personeels-bv kunnen worden geconfronteerd met nalevingsacties van de Stichting Naleving CAO voor Uitzendkrachten (SNCU). Deze nalevingsacties kunnen bestaan uit nabetalingen aan werknemers en het sociaal fonds alsook dwangsommen en zelfs schadevergoeding.

Aandachtspunten

  • Controleer hoe en in welke mate intra-concern detachering (uitzending) binnen uw organisatie voorkomt. De CAO voor Uitzendkrachten is namelijk van toepassing ingeval de uitzendloonsom van een formele werkgever vijftig procent of meer van het totale premieplichtig loon van deze werkgever op jaarbasis bedraagt.
  • Ga tevens na of de formele werkgever valt onder een andere bedrijfstak-cao. De CAO voor Uitzendkrachten maakt in beginsel een uitzondering voor bedrijfstak-cao’s.
  • Voor ondernemings-cao’s bevat de CAO voor Uitzendkrachten geen uitdrukkelijke uitzondering. Werkgevers met een ondernemings-cao kunnen dispensatie (vrijstelling) vragen bij de SNCU. De SNCU beslist of de werkgever aan de voorwaarden voor dispensatie voldoet.
  • Organisatiewijzigingen, zoals de oprichting of juist afschaffing van een personeels-bv, hebben gevolgen voor de toepasselijkheid van cao’s, waaronder de CAO voor Uitzendkrachten. Breng bij verschuivingen van personeel of een herstructurering binnen een concern altijd de cao-gevolgen in kaart.
Meer weten? Kijk op ploumoverarbeid.nl.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Klik op het plusje en schrijf je in voor updates over dit onderwerp.

Expertise(s)

Onderwerp(en)

Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.